Het dak winter klaar maken

Nu het mooie weer, bijna voorbij is en we de herfst naderen willen wij je enkele tips geven om het dak winter klaar te maken.  Zo kun je met een gerust hart de winter in. Deze tips kun je eenvoudig zelf uitvoeren en zullen je mogelijk voor veel narigheid behoeden. Een dakinspectie eens per jaar kan nooit kwaad.

Maak het dak blad, algen en mos vrij. Dit geldt zowel voor het platte dak als een schuindak. Algen of mos op uw dakpannen of nokvorsten zorgen ervoor dat het vocht in deze algen/mos in de winter opvriest. Hierdoor zal de toplaag van uw dakpannen of nokvorsten loslaten van uw dakpannen. Dit heeft als gevolg dat uw pannen binnen afzienbare tijd kunnen breken, waardoor u een daklekkage krijgt.

dakpannen met mos

Dakpannen met mos

Controleer dat de nokvorsten en dakpannen nog op hun plaats liggen. Dat wil zeggen kijk of de pannenen, nokvorsten nog goed op elkaar aansluiten. Deze kunnen door stormen en windvlagen verschoven zijn.

Controleer de loodslab bij dakramen, schoorsteen en dakkappel. Lood “slijt” ook en dit zijn zwakke plekken en kunnen vaak voor lekkages zorgen.

Loodslab controle

Loodslab controle

Maak dakgoten en roosters vrij van vuil (blad, mos en takken) zodat hemelwater een vrije doorgang heeft het dak te verlaten.

Goot met mos en bladere

Goot met mos en bladeren

Met deze eenvoudige zaken is het mogelijk om veel narigheid te voorkomen.