Wat is dakbedekking?

Wat is EPDM dakbedekking

Dakbedekking, soms ook dakbekleding genoemd, is een beschermende laag. Hiermee wordt een hellend of plat dak waterdicht maakt. Hierdoor kan een dak bescherming bieden aan de ruimte eronder tegen zon, wind en andere invloeden van buitenaf.

Afhankelijk van het type dak, kan men uit verschillende soorten dakbedekking kiezen. De bekendste materialen voor dakbedekking zijn:

  • Dakpannen, van gebakken klei of van geperste beton
  • Natuurlijke leisteen of gebakken leien voor leien daken
  • Golfplaten of ander plaatmateriaal in verschillende uitvoeringen
  • Stro en riet
  • Metalen zoals zink, koper, lood
  • Teer-, bitumen- en asfaltproducten (teer- en bitumen houdende dakbedekking, ook wel dakleer genoemd)
  • Kunststof (pvc, EPDM)

Dakbedekking moet aan vele eigenschappen voldoen en het liefst ook nog bezitten. Uw dakbedekking dient onbrandbaar te zijn, bestand tegen atmosferische invloeden, lange levensduur hebben, licht in gewicht zijn, weinig onderhoud vragen en indien mogelijk eenvoudig aan te brengen zijn. Een dakbedekking bevat helaas niet altijd alle eigenschappen. Maar u kunt wel een dakbedekking kiezen die er heel dicht in de buurt komt.

EPDMTotaal heeft niet alle soorten dakbedekking in het assortiment, maar heeft zich gespecialiseerd in verschillende soorten EPDM, Bitumen en verschillende uitvoeringen plaatmateriaal welke geschikt zijn voor het dak.

EPDM Dakfolie

EPDM is een afkorting voor “Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer”. Deze rubber soort wordt sinds ca. 1963 gebruikt in verschillende sectoren en is min of meer te vergelijken met de binnen band van een fietsband. Het wordt vooral toegepast in de bouw en de automobielsector. In de bouw wordt het materiaal gebruikt als dakbedekking. EPDMTotaal is de EPDM specialist. EPDM folie heeft een zeer hoge elasticiteit tot wel 400% en kan tegen zeer koude tot zeer warme temperaturen. Daarnaast is de dakfolie vliegvuurbestendig en heeft het een goede bestendigheid tegen zuren, zouten, ozon en Uv-straling. EPDM heeft tevens een lange levensduur van ten minste 50 jaar.

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een andere optie die u kunt gebruiken bij het leggen van een dak. Wij hebben twee soorten bitumen dakbedekking: dakshingles en dakleer. Bitumen is al sinds de oudheid in gebruik. Vroeger werd het gebruikt om schepen van de buitenkant waterdicht te maken. Bitumen ontstaat bij het produceren van ruwe olie.

Dakshingles

Bitumen dakshingles zijn de meest gebruikte dakbedekking voor tuinhuisjes en blokhutten. Deze shingles hebben bepaalde algemene eigenschappen. Dakshingles zijn van nature waterdicht, kunnen tegen extreme weersomstandigheden en zijn bestand tegen roest en sterke winden. Helaas heeft de UV-straling wel invloed op de dakshingels en kunnen deze uitdrogen.

Bitumen

Dakleer van bitumen wordt vooral toegepast op platte daken. U kunt denken aan een aanbouw, veranda’s, dakkapellen of schuren. Bitumen dakleer heeft enkele eigenschappen die voordelig zijn bij het leggen van een dak. Het dakleer is waterdicht, erg sterk en goed bestand tegen bepaalde chemische stoffen. Bitumen dakleer heeft ten opzichte van bijvoorbeeld EPDM ook nog paar nadelen. Het is niet elastisch, het heeft een kortere levensduur dan EPDM en droogt door de UV-straling uit. Bitumen wordt gebrand en EPDM wordt met een contactlijm op een eenvoudige manier koud verwerkt.

Plaatmateriaal

EPDMTotaal heeft naast boven genoemde dakbedekkingen ook plaatmateriaal in het assortiment, dat als dakbedekking toegepast wordt bij een dak. Vooral in de agrarische sector of bij sociale huurwoningen wordt vaak plaatmateriaal toegepast. EPDMTotaal heeft veel verschillend plaatmateriaal in het assortiment.

Golfplaten

Golfplaten is een van deze plaatmateriaal soorten. Deze worden in vier verschillende soorten materialen gemaakt. Polyester, PVC, polycarbonaat en vezelcement. De eerste drie materialen zijn licht doorlatende golfplaten. De vezelcementplaten zijn dit niet. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, nadelen en prijs. Vaak is PVC het goedkoopste materiaal als je het over golfplaten hebt. Polycarbonaat het duurst, maar wel van de hoogste kwaliteit. Vezelcementplaten zijn de vervanger van de oude asbestplaten. Deze werden vroeger in groten getale gebruikt op schuurtjes.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn in verschillende kleuren en afmetingen verkrijgbaar. Tevens hebben de dakpanplaten een lange levensduur en een ander voordeel van de platen is dat ze erg licht zijn.

Kanaalplaten

EPDMTotaal heeft in het assortiment ook kanaalplaten, die is gemaakt van polycarbonaat. In tegenstelling tot golfplaten hebben kanaalplaten geen golfvorming in de plaat. Ze zijn in principe hetzelfde als golfplaten alleen dan plat. Kanaalplaten worden toegepast om bijvoorbeeld serres, carports of andere overkappingen te maken. De platen hebben een hoge isolatiewaarde en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleurvarianten verkrijgbaar. De kanaalplaten zijn in de diktes 8, 10 en 16mm verkrijgbaar. De platen kunnen goed tegen verschillende soorten weersomstandigheden en worden door hun lichtdoorlatendheid vaak toegepast bij overkappingen.

Tot slot

Er zijn dus vele soorten dakbedekking verkrijgbaar ieder met hun eigen eigenschappen. Neem een kijkje op onze website voor de genoemde soorten die wij in het assortiment hebben. Indien er nog vragen zijn, is het altijd mogelijk om contact op te nemen of een reactie hieronder achter te laten.