Een groendak aanleggen

Groendak

Een groendak aanleggen of ook wel sedumdak genoemd hoeft niet moeilijk te zijn. Bovendien is een groendak ook nog eens praktisch als duurzaam. Maak een ware tuin op je dak. Wij van EPDMTotaal geven graag advies hoe je dat doet.

Wist je dat een groendak langer meegaat? Een groendak beschemrt en verlengt de levensduur van een dak. Planten doen namelijk een aantal dingen beter dan traditionele dakbedekking. Ze houden bijvoorbeeld zonlicht tegen, nemen regenwater op, zorgen voor isolatie en absorberen geluid.

Een groendak heeft weinig onderhoud nodig en kleurt prachtig met de seizoenen mee. Ze nemen ook CO2 op, filteren fijnstof én helpen met het verbeteren van de luchtkwaliteit in de omgeving.

Zonnepanelen zijn geen probleem. Door middel van zogenoemde sedum tray’s zijn de planten en panelen goed met elkaar te combineren. Redenen genoeg om direct aan de slag te gaan met het aanleggen van een sedum groen dak.

Voordelen groendak

Een groendak biedt tal van voordelen. We noemen er hierboven al enkele:

Subsidie

Een groendak aanleggen hoeft niet veel te kosten. Veel gemeenten zijn bezig met vergroening en wateropslag. Daarom krijg je soms tot wel 50 procent van de aanschafwaarde als subsidie toegekend. Of je voor subsidie voor je groendak in aanmerking komt, hangt meestal af van je woongemeente.

Energiebesparing

Een groendak of sedumdak isoleert fantastisch. Zo hou je de warmte beter vast in de winter en vooral in de zomer scheelt het veel. Juist omdat platte daken op hete dagen normaliter veel hitte opnemen. Dan kan een groendak zo’n vier graden schelen. Dit kan de nodige energiebesparing opleveren.

Waterbuffer

Hevige regenbuien zien we steeds vaker. Straten en tuinen die onder water lopen. Groendaken kunnen helpen hier een oplossing voor te bieden. Deze nemen zo’n 37 liter water per vierkante meter op. Allemaal water dat niet direct de grond in gaat.

Rendement zonnepanelen

Wist je dat zonnepanelen bij zeer hoge temperaturen minder goed werken? Omdat je met je groendak de temperatuur verlaagt, kan het rendement van je zonnepanelen stijgen.

Stukje natuur op het dak

Een groendak is goed voor de luchtkwaliteit. Het geeft zuurstof en filtert fijnstof. Maar stimuleert ook de aanwezigheid van vogels en insecten.

Wat is er nodig voor een groendak?

Het aanleggen van een groen en duurzaam dak doe je eenvoudig met  sedumtrays. EPDMTotaal heeft soorten in het assortiment: de Place ’n Go Sedumtrays en de Click ’n Go Sedumtrays.

Place ’n Go Sedumtrays

De Place ’n Go Sedumtray is een lichte tray die je rechtstreeks op het dak plaatst. Daardoor ontstaat er in een handomdraai een groen resultaat. Deze trays zijn namelijk voorbegroeid met zes tot acht verschillende soorten sedum. Dat zijn vetachtige plantjes die goed in staat zijn om water in het blad op te slaan. Ze kunnen daarmee onder verschillende weersomstandigheden uitstekend functioneren.

De plantjes groeien op een speciaal hiervoor ontwikkeld substraat. De sedumtray is bij levering altijd voor minimaal 95 procent begroeid. De trays zelf zijn gemaakt van gerecycled polyurethaanschuim. De onderzijden zijn voorzien van drainagelagen. Deze lagen zorgen voor de afvoer van het regenwater.

De sedumtrays hebben een afmeting van 50 bij 60 centimeter. Je kunt ze op zowel platte als licht hellende daken leggen; de maximale hellingshoek is 15 graden. Installeren is heel eenvoudig. De sedumtrays kunnen direct op het dak worden geplaatst, naast elkaar.

Click ’n Go Sedumtrays

De Click ’n Go Sedumtray  is een kant-en-klare tray die, net als de Place ’n Go Sedumtray, rechtstreeks op het dak is te plaatsen voor een direct, groen resultaat. Ze zijn, in tegenstelling tot de hierboven genoemde variant, begroeid met tien tot twaalf soorten sedum. Het sedum groeit op een speciaal door Sempergreen ontwikkeld substraat. Ook deze trays zijn bij levering altijd voor minstens 95 procent begroeid.

Anders dan bij de Place ’n Go Sedumtrays zijn deze exemplaren gemaakt van de gerecyclede kunststof HPDE. De Click ’n Go Sedumtrays hebben een afmeting van 45 bij 49,5 centimeter. Je kunt ze leggen op platte en licht hellende daken met een hellingshoek tot 15 graden. De installatie is erg makkelijk: deze sedumtrays kunnen aan elkaar worden geklikt.

Onderhoud groendak

Net als een ‘gewone’ tuin heeft een groendak onderhoud nodig. Al valt dat bij een sedumdak heel erg mee. Sterker nog: een groendak is ontwikkeld om onderhoudsarm te zijn. Even het dak op is tenslotte niet iets dat je dagelijks doet. Eigenlijk is onderhoud aan je groendak maar twee à drie keer per jaar nodig. Daarbij hebben we de volgende tips:

Onkruid

Onkruid groeit en bloeit in het voorjaar. Het is daarom zaak dit voor te zijn door het onkruid vóór de lente begint te verwijderen. Dat scheelt later een hoop werk.

Let op: graspollen zijn óók onkruid. Het verwijderen hiervan wordt enigszins bemoeilijkt doordat je graspollen tussen het sedum vandaan haalt. Het kan daarbij zo zijn dat je een stukje sedum meetrekt. Dit kun je gewoon terugleggen, want sedum groeit snel weer vast.

Bemesting

Sedum is van zichzelf al een supersterk plantje, maar je kunt het met de juiste bemesting nóg sterker maken. Gebruik hiervoor meststof voor een groendak. Dit is makkelijk te verdelen dankzij de korrels van meststof die maar liefst negen maanden actief blijven. Je hebt ongeveer 30 gram per vierkante meter nodig. Vergeet niet om na afloop van het bemesten je tegels en dakrand schoon te spoelen. De korrels kunnen namelijk voor lichte schade zorgen.

Natuurlijk hebben wij deze mestkorrels ook in het assortiment opgenomen.

Check de afvoer

Een goede afwatering is belangrijk voor alle daken, maar vooral voor een groendak. De wortels van je sedumplantjes mogen namelijk niet té vochtig worden. Controleer daarom om de zoveel tijd of je afvoer nog goed doorloopt.

Bestrijd mos

Heeft het lang geregend – of ben je vergeten je groendak te bemesten? Dan is de kans aanwezig dat er op je groendak mos ontstaat. Dat is niet goed voor je dak en bovendien staat het niet mooi. Gelukkig is mos makkelijk te bestrijden. Strooi er gewoon wat kalk overheen en het mos verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Geef voldoende water

Sedum geef je niet op dezelfde manier water als de planten in je tuin. Meestal heeft sedum helemaal geen water nodig en heeft het ruimschoots voldoende aan de regen die valt. Hou wel droge periodes in de gaten. Wanneer er vier weken geen regen valt, heeft je groendak extra water nodig. Geef dan ook gelijk veel water. Zodra het dak verzadigd is, loopt het water via de afvoer weer weg.

Is er tijdens of na het moment van aanleg sprake van een droge periode? Geef de sedumplantjes dan drie dagen na aanleg eenmaal flink veel water. Je hoeft daarna geen water meer te geven, tenzij de droogte drie tot vier weken aanhoudt en het sedum een rode gloed krijgt.

Indien er nog vragen zijn of er is interesse om ook een milieu vriendelijk groendak te maken van een garage, carport, tuinhuisje of elk ander dakvlak kijk dan op de website van EPDM Totaal of neem contact op.