Lichtkoepel met opstand | deskundig advies

Lichtkoepel

Lichtkoepel met opstand

Welke lichtkoepel met opstand kan ik het beste kiezen voor mijn dak?
Dat hangt af van de situatie en het dak waar u de lichtkoepel met opstand gaat plaatsen. Als u deze plaatst in een koude of matig gestookte ruimte zoals bijvoorbeeld een carport, terrasoverkapping of schuur volstaat het meestal om een voordelige E16 PVC opstand samen met een tweewandige lichtkoepel te nemen. Een enkelwandige koepel heeft een grotere kans op condensvorming aan de onderzijde, daarom adviseren wij van de EPDMTotaal om minimaal voor tweewandig te kiezen.

Een driewandige lichtkoepel

Indien de lichtkoepel met opstand geplaatst wordt boven een ruimte waar gestookt wordt en het dak goed geïsoleerd is, dan is een BF16 EP schuimgevulde opstand een logische keuze. Behalve een logische keuze is deze geïsoleerde opstand BF16 ook de nieuwste aanwinst in ons assortiment.
Met een U-waarde van slechts 0,59 heeft u een opstand waar i.c.m. een driewandige lichtkoepel slechts weinig warmteverlies is.
Wist u dat om aan het bouwbesluit te voldoen minimaal een driewandige lichtkoepel vereist is?

Verdien de aanschafkosten terug

Natuurlijk bent u in aanschaf iets duurder uit met een meerwandige lichtkoepel met geïsoleerde opstand. Het goede nieuws is dat u gedurende de levensduur van deze producten dit dubbel en dwars terugverdient. Behalve het terugverdienen van de aanschafkosten zijn er nog andere voordelen bij deze lichtkoepel met opstand. Zo is de geluidsisolatie beter bij een meerwandige lichtkoepel. Dit is handig als de lichtkoepel geplaatst wordt in een dak waaronder wel eens druk geklust wordt. De condensvorming is ook vrijwel uitgesloten als u voor een beter geïsoleerd product kiest.
Bekijk onze lichtkoepel keuzehulp om alvast een eerste indruk te krijgen wat bij uw woonsituatie past. Met deze keuzehulp stelt u ook gemakkelijk uw lichtkoepel op maat samen.

Materiaalkeuze lichtkoepel

De materiaalkeuze van de koepel voor acrylaat of polycarbonaat heeft geen invloed op de isolatiewaardes. Polycarbonaat is aanmerkelijk slagvaster dan acrylaat en is daardoor veiliger om in een dak toe te passen. Polycarbonaat biedt dus zowel extra doorvalveiligheid als inbraakveiligheid. Het is bijna niet mogelijk om het polycarbonaat kapot te slaan, zelfs niet met een moker. Met de toename van heftige hagelbuien is de kans op schade ook aanmerkelijk kleiner, wanneer u voor een polycarbonaat koepel kiest.

Andere materiaalkeuzes voor lichtkoepels

Verder kunt u kiezen of u helder glas of melkglas wilt. Helder spreekt voor zich en melkglas, ook wel opaal of satijnglas genoemd, is een niet doorzichtige variant. De lichtdoorlaat scheelt maar zo’n 7%, dat betekent dat er nog altijd erg veel licht naar binnen komt. Belangrijk is dus de vraag of u de hemel wilt zien door de lichtkoepel met opstand of dat er alleen daglicht naar binnen moet vallen. Opaal reflecteert een stuk van de zonnestraling en zal dus minder opwarming geven, ook oogt opaal minder snel vies.

Lichtkoepel modellen

Ons assortiment lichtkoepels bestaat uit vier modellen, namelijk ronde lichtkoepels, piramide lichtkoepels en natuurlijk de meest verkochte vierkante lichtkoepels. Het vierde model wat we hebben is geschikt voor woningen of uitbouw met platte daken. De naam zegt het al vlakglasdakraam, met en zonder ventilatiemogelijkheid.
Alle genoemde lichtkoepels zijn verkrijgbaar in enkelwandig, dubbelwandig of driewandig. Uiteraard geldt hoe meer laags des te hoger de isolatiewaarde van de lichtkoepel.

Afmeting lichtkoepel met opstand

Koepels en opstanden zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen maar ook in vele afmetingen.
Welke afmeting u neemt maakt niet uit. Wel is het noodzakelijk dat we bij de koepels en opstanden over dezelfde afmeting spreken. Als we bij een lichtkoepel met opstand over de afmeting spreken, bedoelen we de dagmaat. De dagmaat is de afmeting waar het daglicht doorheen komt.

Voorbeeld:

Wilt u een lichtkoepel van 100 x 100 cm (dagmaat) dan moet er naar een opstand van 100 x 100 cm gezocht worden. De “voet” van de opstand is dan groter, maar dit is een maat die enkel van belang is bij het maken van de daksparing.

lichtkoepel met opstand
Lichtkoepel met opstand

Bij het plaatsen dient u rekening te houden met een grotere daksparing. De opstand loopt namelijk taps toe.

Keuze uit opstanden

Natuurlijk hebben wij ook een assortiment van opstanden waar u uit kunt kiezen.
De algemene mening is dat een opstand niet het mooiste onderdeel van een lichtkoepel is. Wij kunnen u vertellen dat het echter wel een noodzakelijk onderdeel is. De opstand zorgt ervoor dat de koepel niet te dicht op het dak zit en daardoor wordt (overmatige) condensvorming tegen gegaan.

Mochten er nog vragen zijn en weet u niet welke lichtkoepel met opstand u moet kiezen dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen en adviseren u graag.