Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the updraftplus domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /base/web/root/blog-epdm/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /base/web/root/blog-epdm/wp-includes/functions.php on line 6114
≥ EPDM Totaal - Blog - Het EPDM dakbedekking productieproces

Het EPDM dakbedekking productieproces

epdm productie

EPDM bestaat al sinds 1963 en wordt veelal gebruik in de bouw, auto-industrie, transportbanden en slangen. Door al deze toepassingen van het rubber EPDM, worden er dan ook verschillende kwaliteiten gemaakt.

Bijna iedere synthetisch rubber bevat de volgende stoffen:

  • Carbon black (roetdeeltjes)
  • Activators
  • Rubberpolymeer
  • Antioxidanten
  • Processing oils

De grondstoffen van de EPDM dakbedekking worden door elkaar gemengd en gekneed tot dat er een mooi egaal en vervormbare substantie ontstaat. Dit nog plastische half fabricaat zal dan dit mengproces worden gekalanderd. Kalanderen is een techniek waarbij de plastische thermoplast door meerdere walsen gaat. Hierdoor ontstaat er een afgekoelde folie die een bepaalde breedte heeft. Ook kun je er voor kiezen om tijdens het kalanderen een polyester inlage aan te brengen in de EPDM dakfolie. Door het kalanderen krijgt de EPDM folie ook de gewenste dikte.

Na deze industriële techniek kan de gewenste breedte en lengte bepaald worden. Het mengsel kan namelijk makkelijk in juiste lengte worden gesneden en het is ook goed mogelijk om meerdere stroken van deze thermoplast aan elkaar te leggen waardoor de EPDM folie straks de juiste afmetingen krijgt. De verdikkingen in de folie die je later bij het eindresultaat ziet noemen we dan ook fabrieksnaden, die zijn dus ontstaan voor het vulkanisatieproces. Als de juiste afmetingen van de EPDM folie geproduceerd zijn wordt het gevulkaniseerd. Door het vulkanisatiemiddelen zwavel zullen er in de rubberen dakfolie, in een autoclaaf bij circa 150°C, dwarsverbindingen gemaakt worden tussen de verschillende moleculen in de rubber waardoor de folie overgaat van een plastische naar een elastische toestand.  De EPDM dakbedekking wordt nu met behulp van talk opgerold op kokers. De talk zorgt ervoor dat de Amerikaanse EPDM niet aan elkaar blijft kleven.

Na het vulkanisatieproces ontstaat er een EPDM folie die goede eigenschappen heeft om op een dak te worden aangebracht. De goede eigenschappen zijn dan ook dat het enorm veel rek heeft, dat het minimaal 40 jaar mee gaat en dat er bijna geen naden op het dak aanwezig zijn.

EPDM Totaal heeft verschillende EPDM membramen namelijk:

  • EPDM folie 1.14 mm
  • EPDM folie 1.52 mm
  • EPDM folie 1.14 mm reinforeced
  • EPDM vijverfolie