Polycarbonaat kanaalplaten

polycarbonaat kanaalplaten

Polycarbonaat kanaalplaten worden toegepast in de bouw, de agrarische sector en ook de particulieren sector vooral bij terrasoverkappingen. Uiteraard heeft EPDMTotaal ook dit soort kanaalplaten in het assortiment. In deze blog gaan we deze platen eens nader bekijken.

Kanaalplaten

Kanaalplaten kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Dit komt door de hoge kwaliteitseisen die men stelt aan de kanaalplaten. De toepasbaarheid van kanaalplaten is enorm, ze kunnen zowel horizontaal, verticaal, schuin, als gebogen worden toegepast worden. Denk hierbij aan scheidingswanden, platfondssystemen en in gebogen lichtstraten.

De eigenschappen van de kanaalplaten slagvastheid , lichttransmissie, vormvastheid en kleurechtheid zijn deze platen bijna onbreekbaar. Tevens zijn ze ook brandveilig, ze hebben namelijk brandklasse B1. Dit betekent dat ze zeer moeilijk brandbaar zijn. De naam geeft het ook al aan, dat het meerwandige platen zijn. EPDMTotaal heeft drie dikte maten in het assortiment namelijk 8, 10, en 16 millimeter dik. Afhankelijk van de dikte heeft de plaat een andere meerwandige interne structuur.

Kleuren

Polycarbonaat kanaalplaten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren namelijk, helder, opaal en brons. Wij hebben er gekozen om enkel de kleur helder en opaal op te nemen in ons standaard assortiment. De bronze kleur is enkel verkrijgbaar op aanvraag. Afhankelijk van de toepassing kan men de gewenste kleur kiezen. Voor de heldere uitvoering geldt een lichttransmissie van circa 88% en voor de opaal uitvoering een transmissie van circa 58%.

EPDMTotaal geeft standaard 10 jaar productgarantie op verkleuring en verlies van lichttransmissie.

Condens

Condens kan jammer genoeg altijd voorkomen in polycarbonaat platen, dit komt door de zeer geringe mate van dampdoorlatendheid.  Technisch gezien is het geen probleem, maar esthetisch kan het als vervelend worden ervaren. De mate waarin condens kan optreden hangt af van verschillende factoren. Als de plaat een goede isolatiewaarde heeft, dan is de kans op condens kleiner. Tevens zijn de vochtigheidsgraad van de omgevingslucht en het buitenklimaat van invloed op de platen. Hoge luchtvochtigheid zorgt voor condens en stel een plaat is gemonteerd onder bomen, waar weinig zon op komt, dan is de kans op condens ook groter.

Materiaal eigenschappen Polycarbonaat

 • 10 mm/4 wandig
 • Toepassingsgebied: -20 tot +100ºC
 • Lichttransmissie helder: 74%
 • Lichttransmissie opaal: 50%
 • Gewicht 10 mm/4 wandig: 1.7 kg/m²
 • Toepassingsgebied: -20 tot +100ºC
 • Lichttransmissie helder: 86%
 • Lichttransmissie opaal: 50%
 • Gewicht 4 mm: 4.8 kg/m²
 • Hoge slagvastheid! Vrijwel onbreekbaar.

Monteren van kanaalplaten

De polycarbonaat kanaalplaten worden gemonteerd met behulp van kanaalplaatprofielen. Deze zijn ook verkrijgbaar op onze webshop. Bij het monteren van de platen moet u rekening houden met paar punten. De platen zetten uit of krimpen onder invloed van temperatuurschommelingen. Dit is erg belangrijk om in de gaten te houden, anders kunnen er beschadigingen aan de platen ontstaan. Tevens moet u rekening houden met de volgende punten:

 • Voorzie in de lengte van de plaat 5 mm speling per meter plaatlengte en voorzie in de breedte van de plaat 10 mm speling.
 • Dicht de platen nooit af; voorzie altijd de platen van voldoende speling.
 • Maak nooit gebruik van silicone. Hierdoor kan de plaat uitzetten of inkrimpen.

Een ander belangrijk punt bij het monteren van kanaalplaten is dat de platen met de beschermende zijde aan de bovenkant moet komen. Dit is vaak aangeduid op de kanaalplaten. Als de platen verkeerd worden gemonteerd heeft dit invloed op het tegenhouden van uv-straling. Het is belangrijk om te controleren of u voor het toepassen van de polycarbonaatplaten een vergunning nodig hebt. Hiervoor kunt u informeren bij uw gemeente, afdeling bouw en wonen. Eventueel zou u ook op de site www.omgevingsloket.nl kunnen kijken. Het is echter aan te raden altijd een navraag te doen bij de gemeente.

Als u graag nog meer advies wilt over het monteren van de platen of andere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. EPDMTotaal is bereikbaar op het telefoonnummer 088 03 06 201 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 tot 17:00. Als u liever een mailtje stuurt is dit ook mogelijk. Ons e-mailadres betreft info@epdmtotaal.nl.