Zink assortiment van EPDM Totaal

zink materialen voor het dak

EPDMTotaal heeft naast dakbedekking, dakkoepels en golfplaten ook nog zink in het assortiment. Dit zijn vooral hemelwater producten, zoals zinken regenpijpen, zinken vergaarbakken en zinken dakgoten. Mocht men niet uitkomen met een standaard zinken dakgoot, dan kan men maatwerk producten ook bestellen via EPDMTotaal middels de zink keuzehulp.

Wat zijn de eigenschappen van zink?

Zink is het vierde meest gebruikte metaal in de wereld. Zink werd vroeger door de Romeinen in combinatie met tin en brons gebruikt om legeringen te maken. In de 14e eeuw werd zink toegepast bij munten in Azië. Tegenwoordig wordt zink voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

Het element zink werd voor het eerst gewonnen in de 15e eeuw in India. Pas in de 18e eeuw werd zink ontdekt als element in Europa.

Zink heeft een laag smeltpunt. Het smeltpunt ligt op 419.5 °C en het kookpunt ligt bij 907 °C. Door het lage smeltpunt kan zink eenvoudig worden omgesmolten. Zink is een vrij bros metaal, maar het materiaal is goed beschermd tegen ‘roest’. Door deze eigenschap wordt zink veelvuldig gebruikt in bepaalde sectoren.

Toepassingen van zink

Zink kent vele toepassingen, door zijn eigenschappen. Het materiaal wordt in veel branches toegepast. Zelfs in de geneeskunde wordt zink gebruikt. Denk hierbij onder meer aan zinkzalf.  Verder wordt zink vaak gebruikt als legeringsmateriaal in messing, zilvernikkel en soldeertin. Daarnaast wordt zink gebruikt voor het verzinken van staal. Ongeveer dertig procent van de totale zinkproductie wordt gebruikt voor het verzinken van staal. Dit zorgt ervoor dat het staal niet gaat roesten. Om deze reden is zink een erg goed materiaal voor buitenshuis. Het kan ook zeer goed tegen verschillende weersomstandigheden.

Zink is ook een belangrijk sporenelement. Een sporenelement is een element in de voeding dat belangrijk is voor een goede groei en functie. Ook mensen hebben dit element nodig. Wij krijgen het binnen via onze voeding.

Zink bij EPDMTotaal

De zinken producten van EPDMTotaal zijn natuurlijk van A-kwaliteit zink. Hieronder staan de producten in ons assortiment opgesomd:

Regenpijpen (rond en vierkant):

Zink wordt traditioneel toegepast bij huizen voor het afvoeren van hemelwater. Hedendaags wordt zink hiervoor in Nederland minder gebruikt, maar in België zie je het bijna overal. Zink is zeer duurzaam en een stuk sterker dan bijvoorbeeld PVC. In Nederland zie je vaak regenpijpen van PVC, terwijl deze vaak sneller kapot gaan dan zink.

Goten (mast en bak):

Zinken goten ontbreken natuurlijk niet in het assortiment van EPDMTotaal. De goten zijn verdeeld in twee soorten. Een mastgoot en een bakgoot. Een mastgoot is een een dakgoot met een halfronde constructie. De tegenhanger van de mastgoot is de bakgoot. Een mastgoot wordt direct onder de dakrand bevestigd.

De bakgoot is de meest voorkomende dakgootvorm. Dit type goot bestaat uit een platte bodem en twee opstaande wanden, waardoor het op een bak lijkt. De bakgoot kan met gootbeugels aan de dakrand gemonteerd worden. Als dit niet wenselijk is, is het ook mogelijk de bakgoot in een houten omkasting te plaatsen.

Maatwerk (dakranden en afdekprofielen):

Natuurlijk voldoen niet altijd alle standaard producten aan de wens, die men zoekt. Daarom bestaat er de mogelijkheid bij EPDMTotaal maatwerk zinkt te laten buigen. Dit kan middels de zink keuzehulp op EPDMTotaal. Hier kun je binnen drie stappen het perfect passende zinken maatwerk ontwerpen!

Zinken Vergaarbak

Naast regenpijpen en goten zijn er ook zinken vergaarbakken in ons assortiment. Een vergaarbak is een bak waarin water wordt vergaard(verzameld) waarna het hemelwater door de regenpijp wordt afgevoerd. Een vergaarbak is dan ook altijd aan de bovenzijde van de regenpijp te vinden. Zo voorkomt de vergaarbak dat de regenpijp verstopt mocht deze verstopt zijn dan zal de vergaarbak door middel van een spuwer het water toch afvoeren. Tevens zorgt een vergaarbak ervoor dat een dakgoot niet overloopt.

Als u graag nog meer advies wilt over zink of andere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. EPDMTotaal is bereikbaar op het telefoonnummer 088 03 06 201 van maandag tot en met vrijdag tussen 8:30 tot 17:00. Als u liever een mailtje stuurt is dit ook mogelijk. Ons e-mailadres betreft info@epdmtotaal.nl.