Vliegvuurbestendig

vliegvuurbestendig

De jaarwisseling betekent voor veel mensen genieten van vuurwerk. Maar het afsteken van vuurwerk is niet zonder risico. Elk jaar na kerst en Oud en Nieuw komen er veel brandschademeldingen binnen. Denk aan vuurwerk dat via de brievenbus naar binnen is gegooid of op het dak is gevallen. Wist je dat onze EPDM vliegvuurbestendig is!

Bij een dak dat bedekt is met LSFR EPDM folie geldt, dat deze gelukkig niet brandgevaarlijk is. De EPDM folie is in laboratoria uitgebreid getest op brandgevaar met behulp van de zogenoemde “vliegvuurproef”.

Vuurproef (vliegvuurbestendig)

Een dak geldt als niet brandgevaarlijk als het voldoet aan de zogenoemde vliegvuurproef.

Deze proef bestaat uit een korfje met houtwol gevuld, dat in brand wordt gestoken en binnen een afgesproken tijd moet doven zonder de onderliggende dakbedekking ernstig te beschadigen. In het algemeen is vliegvuur voor platte daken niet de belangrijkste oorzaak van een brandend dak. Rondvliegende vonkjes doven meestal snel, ook met sigarettenpeuken steek je een plat dak niet in brand.

In Nederland is middels het bouwbesluit in de norm NEN 6063 “bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken”, vastgelegd dat de bovenzijde van een dak niet brandgevaarlijk mag zijn. Dit houdt in dat vrijwel ieder dak vliegvuurbestendig dient te zijn.

Elk jaar weer gebeuren er toch weer genoeg ongelukken met vuurwerk. Jongeren tussen de 10 tot 19 jaar zijn vaak de grootste risicogroep. Vooral hoofd en handen worden vaak getroffen. Bovendien gebeuren er ook steeds meer gekke dingen op daken. Met gekke stunts is het niet ondenkbaar dat er zelfs vuurwerk op daken wordt afgestoken. Begroeide daken zijn in de winterperiode vaak dor en droog en zijn dus extra snel vatbaar om vlam te vatten.

Wij willen u graag laten genieten van al dat moois dat er jaarlijks in de lucht wordt geschoten, maar is uw dak wel bestand tegen deze smeulende vuurwerkpijlen? Kijk deze dagen nog eens een keer extra naar uw dak met dit verhaal in uw achterhoofd.

Prettige feestdagen

Wij wensen u alvast prettige feestdagen en een goed begin van het nieuwe jaar!